Hoe te handelen bij ongevallen

We hopen het nooit mee te maken, maar het gebeurt toch een keertje, we hebben het meegemaakt, helaas. Een ongeval. En wat doe je dan? …….. eerste hulp? .... ambulance? .. thuisfront?
Hier een paar tips:
  • Na een verkeersongeval is het belangrijk om de volgende maatregelen te nemen: hier de tips van de ANWB
  • neem een mobiel mee, voor bellen naar 112, het internationale noodnummer,
  • ook voor het achterhalen  van de locatie, via bv googlemaps (zorg eerst dat je weet waar je bent, en bel dan 112)
  • zorg dat je een ID bewijs en ook de zorgpas bij je hebt, in een hoesje in zadeltasje,
  • en als fiets-collega natuurlijk bellen naar thuisfront van het slachtoffer, twee opties:
    • zorg dat je de telnummers van thuisfront van je collega's hebt. Een lijstje in je beurs en/of voer het in bij de contactgegevens op je mobiel, 
    • op de smartphone van slachtoffer, je kunt het "Noodgeval" (iPhone) of "Ïn Case of Emergency"(ICE) op het beginscherm gebruiken voor contactgegevens van familie.
    • Stel je persoonsgegevens en contact van familie in op je mobiele telefoon. Hier hoe dit in te stellen, verderop een plaatje hoe het uitziet,

 

Nog wat info over ICE:

Een ‘in case of emergency’-contact, kortweg ‘ICE’-contact, is een telefoonnummer dat op het vergrendelscherm of in de contactenlijst van je telefoon staat. Je bepaalt zelf wie jouw ‘in case of emergency’-contact is. Dit kan bijvoorbeeld je partner, huisgenoot of iemand anders zijn. Een hulpverlener of omstander kan dit nummer bellen om het huisfront op de hoogte te brengen als er iets met je is gebeurd.

Op sommige telefoons kan het ‘in case of emergency’-nummer vanuit het vergrendelscherm worden gebeld. Andere telefoons tonen het ICE-contact op het vergrendelscherm. Hulpverleners of omstanders kunnen dit nummer dan met hun eigen telefoon bellen.

 

Hieronder voorbeelden van waar je de noodgeval info kunt vinden op de mobiel bij een iPhone en Android:

Noodgevallen bellen op de iPhone.       Gerelateerde afbeelding